Integral Eye Movement Therapy (IEMT) is een even effectieve als eenvoudige methode om trauma, zoals dat in het brein is opgeslagen te ‘neutraliseren.


IEMT maakt gebruik van oogbewegingen om nare ervaringen te ‘resetten’ en de emotionele lading van de herinnering af te halen. IEMT is een krachtige interventie, waarbij oogbewegingen helpen bij transformatie. IEMT zet je in om vervelende ervaringen los te laten of te verwerken. En om positieve inzichten juist te integreren. Het resultaat van een IEMT-sessie is een gevoel van bevrijding, verlichting en welzijn. IEMT werkt vanuit de  gevoelsbeleving en zoekt naar de eerste keer dat deze specifieke gevoelsbeleving is opgeslagen in de herinnering. Er ontstaat opnieuw contact met de herinnering en de beleving en hoe het brein het heeft opgeslagen. Door oogbewegingen (het volgen van een hand – of aanwijs-beweging) wordt de herinnering ‘gereset’. Het verhaal, of zelfs het benoemen van het gevoel is niet nodig om de oorzaak te kunnen oplossen. 


Bekijk een voorbeeld van de bedenker van de methodiek: Andrew T. Austin op Youtube.Hoe werkt het?
Vanuit de gevoelsbeleving ga je met behulp van een aantal vragen terug naar de eerste herinnering met dit gevoel. Daarop doe je oogbewegingen. Het verhaal, of zelfs het benoemen van het gevoel is niet nodig om de oorzaak te kunnen oplossen. Dit herhaal je bij ieder gevoel en iedere associatie.

Vervolgens komt de cliënt weer terug in het heden, zonder de oude triggers en reacties. Dit zorgt vaak voor een upgrade van de identiteit: oude programma’s worden getransformeerd naar een vrijer leven en nieuwe manier van zijn.

Naast het werken met de oogbewegingen, wordt er gewerkt aan bewustwording van de impact van fysiologie op stemming. De cliënt krijgt zo meer grip op zijn/haar gemoedstoestand.


Lees bijgaand artikel dat ik publiceerde in Medisch Dossier dit jaar over IEMT.
Scroll naar boven