We zijn intelligent: we hebben ons brein, een hart, de wijsheid van ons lichaam en ook dat wat ons drijft of inspireert bezit intelligentie. In mijn jarenlange ervaring als behandelaar, supervisor, trainer en gesprekspartner, kom ik altijd weer tot de ontdekking dat mensen oneindig wijs zijn. Ik zie therapie, begeleiding of coaching dan ook als een weg naar de eigen wijsheid. Om in je wijsheid te kunnen zijn, is verbinding met jezelf nodig. Maar hoe doe je dat als je voelt dat je ergens op slot zit? Dat je vastloopt of blokkeert? Dan is de eerste aanpak om dat weer vrij te maken, uit de kramp te komen.


Ik baseer mijn werk op energie en intelligentie. Naast een IQ hebben we EQ, FQ, HQ en SQ. Ook beschikken we over veel energie, zoals levensenergie. Beide zijn onuitputtelijk als bron van waaruit je kunt werken, leven en liefhebben.

IQ:  gaat over je brein: je vermogen om te leren, verbanden te kunnen leggen, te begrijpen en te herinneren. Maar het gaat ook over mentale kracht, de energie van gedachtes.
EQ: is de mate waarin je emoties van jezelf en van anderen kunt erkennen en herkennen. Bij jezelf en ook bij anderen, zo dat je er goed mee om kunt gaan. het gaat niet om dat je dat al kunt, heet gaat er om dat je dat kunt ontwikkelen.
FQ: je lichaam is ongelofelijk slim. Bedenk eens dat bij de meeste mensen alles in het lijf perfect verloopt, zonder dat we er iets voor hoeven te doen. Zelfs ademhalen gaat vanzelf. Goed voor je lijf zorgen om het perfect te houden is het minste wat we kunnen doen. Intellegentie  van je lijf gaat over bewegen, motoriek, zelfheling en over ‘sensen’. Dat is hoe je lijf reageert. Daar schuilt de grootste wijsheid.

HQ: recent onderzoek toont aan dat zowel darmen als het hart geheugencellen bevatten. het zijn dus kleine breintjes en kunnen ‘denken’. HQ gaat over het vermogen je te verbinden, lief te hebben en vergeving.

SQ: de S staat voor het woord spiritualiteit. Ik bedoel daar niet mee wat de meesten zullen denken. Het betekent voor mij dat wat jou van binnen uit drijft. Je passies, je verlangens, je vermogen tot samenwerken en je vermogen tot creëren vanuit een ‘must’.


Zelf werk ik vanuit ‘sensen’ en vooral vanuit mijn hart. In contact met een ander mens, leer je jezelf het beste kennen. En leer je ook het beste van jezelf kennen.


Scroll naar boven